Välkommen till Kulturföreningens blogg

2 oktober 2020
Nytt innertak

Välkommen till kulturföreningens blogg, som vi startat för att ibland få möjlighet att komma ut med lite längre något mer omfattande information till er alla. Bloggen blir en kompletterande informationskanal till de annars små och kortare postern vi mellan varven lägger ut på facebook. Blogginläggen kommer att publiceras i ojämna intervaller och endast användas när något särskilt ska kommuniceras, kanske en nyhet eller en sammanfattning som nedan.

Men var inte orolig, följer du oss på facebook så kommer du inte att missa ett nytt inlägg, då de kommer att påannonseras där, som nyhet.

Sammanfattning av en annorlunda sommar 2020 nu när hösten stormar in. Även för kulturföreningen blev sommaren något helt annat än vad vi planerat. Såväl Rombovallskvällarna som kulturdagarna uppe på Linblomsfjöse fick vi lov att ställa in. Vi hoppas på att komma tillbaka med full kraft och ny inspiration nästa sommar i stället.

Men det trista pandemiläget betyder inte att vi legat på latsidan inom föreningen. Vi har passat på att tagit oss an arbete på andra fronter än de rent publika arrangemangen. Vi har bland annat satsat på restaureringsarbete. 

Innertaket till Lindblomsfjöse är nu på plats. En gåvodonation från Amerika (ättlingar till Lindbloms), om i runda slängar 20 000 SEK, gjorde det möjligt för oss att bygga innertaket och därmed få det snyggt och helt tätt. Dessutom har vi låtit bygga några bänkar att sitta på, utomhus. Det känns skönt att vi nu börjar bli färdiga med Lindblomsfjöse. Step by step är vår melodi för utveckling. Styrfart är ett måste även om det kan tyckas gå sakta ibland. Vi saknar nu endast slutgiltig skyltning vid infarten. Men det är på G på flera olika sätt och kommer snart vara uppe, det blir toppen när det väl är klart.

Vi är glada och tacksamma för att vi jobbat oss fram till ett kontaktnät av vänner i Amerika. Det är visserligen inte särskilt många ännu. Men vi tror på logiken i att allt stort börjar i liten skala för att därefter utvecklas till något större. Vi har några hedersmedlemmar och välvilligt inställda vänner ”over there” som vi håller kontakt med framåt.

Rombovallen har vi under sommaren förstås både städat, klippt och räfsat. Ny gästbok är på plats. Varje gång vi är där skattar vi oss lyckliga för att vi sökte pengar och därmed mäktade med att byta taket i tid. Det var verkligen värt 110 000 SEK, varav vi själva stod för 10 000 och sökte utvecklingsstöd för kulturminnesvård för det resterande beloppet. Nu har det gått två år sedan det gjordes och taket, inte bara håller emot all fukt, det blir också bara finare och finare med åren.

Spruthuset har vi i sommar borstat och målat om. Nästa vända med Spruthuset blir att tjära taket och måla takknoppen. Det planeras till nästa år.

Kvarnen är en trevlig plats som varit eftersatt under lång tid och som därmed varit och är otjänlig som Kvarn. Dammen och konstruktionen med vatten till Kvarnen är ur funktion. För två år sedan gjorde vi den första restaureringsetappen, etapp 1 (som de sökta pengarna räckte till). Vi hade gärna gjort klart allt direkt, enligt vår plan, men det belopp vi sökt reducerades och mindre är hälften blev beviljade. Därför har vi blivit tvungna att ta det i etapper. I den första etappen lät vi göra om infarten. Vi lät dränera och dika ur området och ta bort träspången, i stället gjorde vi en väg in. En satsning på 42 000 SEK. Etapp 2 håller vi nu på att ta in offerter till. Det som ska göras nu är att laga och konstruera om den (av tidens tand) otjänliga dammkonstruktionen. Vi har beviljats en delsumma och söker nu det kvarvarande beloppet för att slutföra restaureringen. Håll tummarna kära vänner för att det nu går igenom! Det räcker inte med lite småbelopp för att göra dammen mm, därför ingen idé att börja förrän alla pengarna är hemma så vi kan slutföra hela renoveringsprojektet, i samma svep. MEN - när allt är klart planerar vi en Kvarnens Dag på den vackra platsen! Vi hör av oss när det blir dags och hoppas få se dig där då.

Söka pengar är ett arbete som inte riktigt syns. Det pågår i olika form under hela året. För att komma i fråga för beviljade medel behöver man löpande läsa in sig på fonder etc. och förstå vad som är aktuellt just nu och vad som gäller för varje fond. Vi söker för våra byggnader - utveckling och underhåll samt för våra publika arrangemang. Och för vår del är beloppen vi söker inte stora men ändå krävande.  Ofta måste vi ligga ute med pengarna som i efterhand utbetalas av bidragsgivaren mot uppvisande av betalkvitton, vilket belastar likviditeten kraftigt. Inte sällan måste vi också stå själv för mellan 10-40% av de totala kostnaderna som egen insats (exempelvis från sponsring eller intäkter från försäljning) för den aktivitet som planeras för de sökta pengarna.

Vår erfarenhet är att söker man i 10 olika instanser/utlysningar så får man kanske en till två beviljade, om man har lite tur. Det betyder förstås inte att vi är kassa, det betyder att vi är i hård konkurrens och som ideell aktör, utan en börs full med pengar och utan en kraftfull balansräkning, så får vi anstränga oss för att få till det.

Har du som läsare av detta idéer på var vi kan söka pengar är du välkommen att höra av dig med tips. Eller vill du sponsra oss är du också varmt välkommen. Maila oss på: info@kulturlofsdalen.se

Vi planerar lämna in fem ansökningar innan 1 december i år – såväl för byggnader som för arrangemang under sommaren 2021. Så nu jobbar vi på.

Vi hörs snart igen!